#

Wandelen in Renkum

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Wandelroute Renkums Beekdal
#Wandelroute in het kort
De wandelroute volgt het nieuwe Vredestein pad langs één van de sprengen van het Renkums Beekdal. Het Renkums Beekdal is afgelopen decennia tot natuurgebied omgevormd.
Wandelroute: Wandelroute Renkums Beekdal
Latitude: 51.9815146011233 Longitude: 5.72162719245187

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Begraafplaats Harten
Eindpunt: Begraafplaats Harten
Lengte: 1,3 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 7
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

Horeca:

 • Geen gevonden

Links:
Begraafplaats Harten

#Begraafplaats Harten
De parkeerplaats bij de algemene begraafplaats Harten van de gemeente Renkum, is het knooppunt van routes door het Renkums beekdal. Van hieruit kun je prachtige rondwandelingen maken.

De naam Harten is ontleend aan het landgoed Harten aan de Hartenseweg te Renkum. Alleen de plek Harten, zoals die voorkomt op oude kaarten, is als enige herinnering hieraan nog over.
Route:

 • Neem de Hartenseweg in oostelijke richting.
 • Loop door tot de weg met de Oostenrijkse huizen rechts.


Oostenrijkse huizen

#Oostenrijkse huizen
In Nederland zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog in veel gemeenten in het kader van de wederopbouw zogenaamde Oostenrijkse woningen gebouwd. Dit waren geprefabriceerde woningen die in onderdelen vanuit Oostenrijk aan Nederland werden geleverd en door lokale aannemers werden opgebouwd. De aanvoer vond plaats via het spoor: per woning waren er twee goederenwagons nodig. Ook uit het oogpunt van de naoorlogse wederopbouw is de functie van de Oostenrijkse woningen zeer belangrijk geweest. Vaak waren de woningen bedoeld voor gemeentelijke notabelen, oud-verzetsstrijders (of nabestaanden daarvan) of andere voor die gemeente belanghebbende lieden. Elke woning kent daardoor haar eigen verhaal.
Route:

 • Neem de asfaltweg (Hartenseweg) in zuidoostelijke richting.
 • Loop door tot bij de twee poortjes in het kunstwerk (muur) rechts van de weg.


Kunstwerk Renkums Beekdal

#Kunstwerk Renkums Beekdal
Om het Renkums beekdal om te vormen tot natuurgebied zijn de nodige fabrieken in de periode 2010-2012 gesloopt. Deze muur is blijven staan als restant en tevens als aandenken van de architectuur van de fabrieksgebouwen, waarbij voor de fabriekshallen baksteen gevat werd tussen betonnen zuilen. De ramen en de achterzijde zijn omgevormd tot een kunstwerk.

Op zondag 2 juni 2013 was er een lepelaar in dit deel van het beekdal aan het voedsel zoeken.
Route:

 • Loop tussen de betonnen zuilen door en ga de hoek om het betontegelpad op.


Kunstwerk papiergeschiedenis

#Kunstwerk papiergeschiedenis
Deze muur is blijven staan als aandenken aan de industrie, die hier voorheen stond. De muur is nu een kunstwerk. De gebrandschilderde ramen tonen het industriële proces van de papierfabricage, die voor het dorp Renkum jarenlang de motor van de economie was, Kunstenaar IJzerdoorn liet zich door de hoogteverschillen in het beekdal inspireren en plaatste de grillige hoogtelijnen in reliëf. In metaal zijn papierrollen weergegeven.
De natuur krijgt ook een kans op dit kunstwerk. Onder de plint zitten verschillende kunstmatige zwaluwnesten. Hopelijk inspireren die nieuwkomers om zich er ook te vestigen.
Route:

 • Loop verder over het betontegelpad tot bij de waterval.


Kunstwerk Oliemolenbeek

#Kunstwerk Oliemolenbeek
Het water uit de Oliemolenbeek stroomt door dit kunstwerk. Het herinnert aan de vele molens (9) die hier al vanaf 1400 in het Renkums Beekdal te vinden waren. Vallend water dreef het molenrad aan en leverde zo natuurlijke bron van energie voor de industrie. In het Renkums Beekdal werd door de molens graan voor meel, lijnzaad voor de olie, lompen en hout voor de papierpulp meer dan vierhonderd jaar achtereen gemalen.

Het heldere water van de beek werd ook voor de plaatselijke wasserijen en voor het brouwen van bier gebruikt.
Route:

 • Volg het betontegelpad langs de sprengbeek tot je bij een bank (rechts van het pad) aankomt.


Vistrappen

#Vistrappen
Ondanks dat het beekdal vrij vlak lijkt, is er een verval naar de rivier de Rijn toe. Om dit verschil op te vangen zijn deze vistrappen in de beek aangelegd. Ze maken het voor waterdieren en visjes makkelijker om stroomopwaarts te zwemmen.
Hier staat ook de bank van Kim. Wie weet welke Kim dit is?
De betonnen zuilen in het weiland zijn de restanten van de fundamenten van de grote papiermachine, die er ooit stond. Ze zijn voorzien van een in metaal uitgevoerd watermerk uit de vroegste periode van de Renkumse papierindustrie (rond 1500). De watermerken weerspiegelen zich letterlijk als "watermerk" in de kleine kunstmatige vijvers op elke peiler.
Route:

 • Volg het betontegelpad totdat er vlak voor het einde een paadje tussen de jonge aanplant doorloopt.
 • Neem dit paadje tussen de jonge aanplant en loop door tot je voor het hek van De Ommuurde Tuin staat.


Ommuurde Tuin van Renkum

#Ommuurde Tuin van Renkum
Bij een groot landgoed als Oranje Nassau Oord hoorde altijd een tuin waar groenten voor de bewoners van het huis werden gekweekt. In dit geval was dat voor Koningin Emma en haar gezin, als ze hier 's zomers op bezoek waren. De muur is van deze oude tuin.
Enthousiaste ondernemers hebben de oude traditie hersteld. Ze telen ruim honderd verschillende groenten, kruiden en fruit: moderne, historische en 'wilde' rassen. De geur van verschillende kruiden is een ware ontdekkingsreis. Je kunt de tuin bezoeken en er net als enkele chef-koks je kruiden en verse groeten kopen. Of op het terras genieten van een kop koffie of thee met koek of andere lekkernijen. Verder zijn er kookworkshops, snoeicursussen, etc.
Route:

 • Neem de asfaltweg (Kortenburg) in noordelijke richting (dit is met het hek van de Ommuurde tuin aan je rechterhand) en loop door tot je op een kruispunt komt.


Begraafplaats Harten

#Begraafplaats Harten
De parkeerplaats bij de algemene begraafplaats Harten van de gemeente Renkum, is het knooppunt van routes door het Renkums beekdal. Van hieruit kun je prachtige rondwandelingen maken.

De naam Harten is ontleend aan het landgoed Harten aan de Hartenseweg te Renkum. Alleen de plek Harten, zoals die voorkomt op oude kaarten, is als enige herinnering hieraan nog over.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl