#

Wandelen in Renkum

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Landgoed Keyenberg
#Wandelroute in het kort
De wandelroute loopt door het Vriendschapsbos met de Vriendschapssteen met een gedicht van Hieronimus Bosch.
De beken zitten vol leven. Schaatsenrijders, rugzwemmertjes, schrijvertjes en stekelbaarsjes zijn allemaal te vinden op of in het heldere water van de beken.
Verscholen in het Renkums Beekdal ligt boerderij het Everwijnsgoed. Vanaf de wandelroute is deze boerderij uit 1805 met zijn drie kapschuren goed te bewonderen. In 1627 was op deze plek ook al een boerderij te vinden.
De route neemt een doorsteek door het Renkums Beekdal. Hier kun je pas goed zien hoe mooi het beekdal daadwerkelijk is.
Dat het hier al lange tijd een aangename plek is om te verblijven bewijzen de grafheuvels uit bronstijd. Al wandelend kom je langs diverse grafheuvels.
Rechte lanen zijn kenmerkend voor landgoederen. Op Landgoed de Keijenberg zijn de lanen enkele jaren geleden opnieuw aangeplant. Ze beginnen al langzaamaan hun statige vorm te krijgen.
Wandelroute: Landgoed Keyenberg
Latitude: 51.9869082890419 Longitude: 5.73072240451898

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Natuurinformatiecentrum De Beken
Eindpunt: Natuurinformatiecentrum De Beken
Lengte: 3,3 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 21
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

 • Geen gevonden

Horeca:

 • Geen gevonden

Links:
Natuurinformatiecentrum De Beken

#Natuurinformatiecentrum De Beken
Staatsbosbeheer heet je welkom in Natuurinformatiecentrum De Beken te Renkum. Je komt er meer te weten over het Renkums Beekdal en de ecologische hoofdstructuur. Ook zijn er het jaar door wisselende tentoonstellingen. Van hieruit starten wandelingen met de Boswachter, waarin je ook eens kunt kennismaken met de fauna van dit gebied en de onverwachte ontmoetingen onderweg. De boswachter kan veel vragen beantwoorden vanuit haar grote praktische veld kennis en jarenlange ervaring.
De Beken is een - voormalige - boerderij. Op deze plek staaT al een boerderij sinds de 17e eeuw, er wordt hier dus al lange tijd geboerd.
Dit voorjaar zijn er vrijwilligers nodig voor de aanleg en het onderhoud van nieuwe kruidentuin voor bezoekers en de schooljeugd. Stekken van kruiden zijn welkom.
Route:

 • Loop vanaf natuurinformatiecentrum De Beken een paar passen zuidwaarts over de asfaltweg (Nieuwe Keijenbergseweg). Dit is met de parkeerplaats aan je rechter hand.


Huis de Keijenberg

#Huis de Keijenberg
Tussen de bomen verscholen ligt Huis de Keijenberg in de oude tuin. Het landhuis is opgetrokken in neorenaisssance stijl. Aan de achterzijde is een grote aanbouw gedaan. Dat komt omdat het huis in de loop der jaren diverse sociale- en zorgfuncties heeft gehad. Na 1948 werd het verhuurd als hervormd vakantie- en conferentieoord. Nu is het een woonlocatie van Woonzorgnet.
De zichtas richting het beekdal met uitzicht over landgoed de Keijenberg en de verschillende beeklopen is onlangs hersteld.

De weg waarop je staat, de nieuwe Keijenbergseweg, is op een kaart uit de 18e eeuw aangegeven als schaapsdrift. Hierover werden de schaapskuddes naar de heidevelden gedreven.
Route:

 • Volg de asfaltweg in zuidelijke richting. Dit is met de parkeerplaats aan je rechter hand.
 • Na de parkeerplaats loopt er rechts een klein paadje het bos in. Neem dit paadje achter de parkeerplaats langs tot je bij de beek komt.
 • Volg vanaf hier het paadje langs de beek tot je op een kruispunt voor een klaphek met daarachter een open veldje komt.


Speelweide

#Speelweide
Op deze nieuw aangelegde speelweide in het Renkums Beekdal kun je je prima vermaken. Op zomerse dagen zie je mensen van de zon genieten, anderen spelen met water, en de broodjes, versnaperingen of hoe het eten ook mag heten, wordt uit de meegebrachte picknickmand gehaald.
Route:

 • Neem het pad dat haaks op de beek langs de speelweide op omhoog loopt.
 • Sla links af en dan rechts af zodat je op een pad langs de bosrand loopt.


Oude Eiken

#Oude Eiken
Langs de rand van het weilandje staan een aantal erg oude Eiken. Ze zijn meer dan 100 jaar oud en dat is bijzonder omdat deze bomen de tweede wereld oorlog overleefd hebben. Oude Eiken hebben veel nestholtes voor de holenbroeders zoals de Mees en de Vink, maar ook de Bosuil vindt hierin een nestgelegenheid. Zijn de holtes groot genoeg dan kunnen er ook vleermuizen in zitten.
Route:

 • Volg het pad tot bij de asfaltweg en neem het pad dat tussen de weilanden doorloopt.


Ecologische verbindingszone

#Ecologische verbindingszone
De lange ruige grasstrook naast het pad wordt weinig onderhouden, dat wil zeggen er wordt niet of zeer weinig gemaaid. Zodoende ontstaat er een gebied waar vlinders kunnen verpoppen en andere insecten zich in hun niche terug kunnen trekken. Het is voor degenen die hier een lekker hapje vinden goed toeven. Doordat de mens hier minder ingrijpt, kan zo'n strook grond dienen als een ecologische verbindingszone tussen twee anders gescheiden leefgebieden.
Route:

 • Loop door tot je op een T-splitsing uitkomt.


 Landgoed de Keijenberg

# Landgoed de Keijenberg
Knooppunt op Landgoed de Keijenberg t.b.v. wandelroutes door Renkum en het Renkums Beekdal.
Route:

 • Sla op de T-splitsing links af en loop door tot het paaltje en de grafheuvel aan je rechter hand.


Grafheuvel

#Grafheuvel
Direct achter het bankje ligt een grafheuvel. Ook in de bronstijd werd Landgoed de Keijenberg dus al bewoond. Als je goed zoekt op de omliggende akkers als deze pas omgeploegd zijn, kun je misschien wel pijlpunten van vuursteen vinden. Ook in de bronstijd werden nog vuurstenen pijlen gebruikt voor de jacht. Jagers maakten deze punten in grote hoeveelheden, en zodoende kun je ze nog wel eens vinden, als je er oog voor hebt. Bezoek anders eens het Museum in Nijmegen, daar kun je veel voorwerpen uit de bronstijd zien.
Route:

 • Loop het bos in en op de eerste kruising meteen naar rechts.
 • Loop een klein stukje het pad in.


Tamme Kastanjes

#Tamme Kastanjes
Langs het pad staan verschillende tamme kastanjes. Naast de Paardenkastanjes heb je in Nederland ook tamme kastanjes. De stekelige bolsters die in de herfst van de bomen vallen bevatten één of twee bruine kastanjes. Deze tamme kastanjes worden in Duitsland en Frankrijk veel gegeten.
Route:

 • Volg het pad met de bocht mee tot het pad naar rechts voorbij nieuw aangeplante de laan.


Natuurlijk Bos

#Natuurlijk Bos
De rondwandeling over de paden in dit bos volgt gedeeltelijk de oude padenstructuur van het bos behorende bij het Landgoed De Keijenberg, zo lijkt het op de kaart. Het is een gemengd bos met zowel loofbomen als naaldbomen, doorsneden door twee grote lanen, die ook aan de overkant van de Bennekomseweg doorlopen. De laanbomen zijn onlangs opnieuw gepoot, zodat de vervallen laan in ere is hersteld. De bospercelen zijn begrensd door rododendrons. Als ze in mei paars en roze bloeien, is het een prachtig gezicht. Zeker als ze wat uitgegroeid zijn.
Route:

 • Neem het bospad in oostelijke richting.
 • Ga rechtdoor op de kruising.
 • Loop door tot er een bospaadje van links komt.


Herplanting lanen

#Herplanting lanen
De huidige opvatting van groenmensen is dat je lanen dan pas moet vervangen, als zestig procent van de bomen er tussen uit zijn. Men kapt dan de hele laan en plant deze opnieuw in. Zo is het hier ook gegaan. De beide elkaar loodrecht kruisende lanen in het bos zijn onlangs geheel vervangen. In het buitenland zie je vaak dat verwijderde of gekapte bomen gewoon direct worden vervangen. Op een laan van 100 jaar maakt 10 jaar leeftijdsverschil niet veel uit.
Route:

 • Volg het pad in noordelijke richting. (Dit is de nieuw aangeplante laan richting de asfaltweg).
 • Steek de asfaltweg (Bennekomseweg) over en blijf de laan volgen.
 • Aan het einde van de laan rechtdoor.
 • Bij het volgende kruispunt (met de driehoekige betonnen paal) liggen de grafheuvels.


Grafheuvels

#Grafheuvels
In het bos hier liggen vier grafheuvels bij elkaar. Ook In Nederland komen evenals in het buitenland grafheuvelvelden voor. Ze liggen vaak op een opvallende plek in het landschap, zo hier aan de rand van het Renkums Beekdal.
Om te voorkomen dat de wortels van bomen de inhoud van de grafheuvels beschadigen, worden ze eens in de zoveel tijd vrijgekapt. De inhoud van zo'n grafheuvel bestaat vaak alleen maar uit anders gekleurde sporen in het zand en/of urnen met as die soms in verschillende periodes werden bijgezet. Een grafheuvel kan dus meerdere eeuwen dienst doen.
Route:

 • Neem vanaf de grafheuvels het pad dat in westelijke richting loopt. (Dit is bult af richting het beekdal.)
 • Loop door tot op de kruising met het bankje bij de beekloop.


Het Schilderslaantje

#Het Schilderslaantje
Dit bijzonder vormgegeven bankje met een plantgat voor een boom nodigt uit tot het stil genieten van het schilderachtige uitzicht over het Renkums beekdal.

Dat deze plek al langer een schilderachtige plek is te zien op VVV-ansichtkaarten uit het begin 20ste eeuw. De weg langs het beekdal (tussen de Bennekomseweg en Het Grote Huis van Quadenoord) wordt daarop 'het Schilderslaantje' genoemd.

De Veluwezoom was in de 19e eeuw en begin 20ste eeuw een favoriete plek voor de landschapsschilders van de Oosterbeekse school. Een paar schilders die in Renkum woonden waren Theophile de Bock en Hendrikus Alexander van Ingen. Van Ingen is bekend om z'n schilderijen met koeien. Ook op de schilderijen van De Bock zijn ze te vinden.
Route:

 • Neem het pad dat met een bruggetje over de beek het beekdal ingaat.
 • Loop door tot je de beekloop midden in het beekdal kruist.


Uitzicht over het Beekdal

#Uitzicht over het Beekdal
Kun je ook genieten van het uitzicht over het Beekdal? Nu de beek zijn natuurlijke loop hier weer heeft gekregen, kun je in de loop van enkele jaren zien, hoe er weer een natuurlijke vegetatiezonering vanaf de hoofdbeek ontstaat. Op zaterdag i juni 2013 fourageerde er een lepelaar in deze zandige beekloop, op zoek naar kikkervisjes.
Route:

 • Loop verder naar de overkant van het beekdal.
 • Aan de overkant in de bosrand links in de berm staan de waterpeilbuizen.


Peilbuizen RIVM

#Peilbuizen RIVM
Het RIVM, het ministerie in Den Haag heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu opdracht gegevens te verzamelen. Daarom zijn er hier twee peilbuizen, waarmee het RIVM de ontwikkeling hier in dit beekdal nauwkeurig in de gaten houdt. Het betreft hier waarschijnlijk de waterstandsmetingen.
Route:

 • Neem op de Y-splitsing het meest linkse pad.
 • Loop door tot je op een kruising met een breed zandpad staat.


Breunis Erve

#Breunis Erve
Als je goed kijkt zie je nog een voormalige oprijlaan met oude eiken erlangs. Waarschijnlijk hoort deze laan met eiken bij een verdwenen boerenerf met de naam Breunis Erve. Dit boerenerf is al aangegeven op oude kaarten van 1656 en 1712.

Op een topografische kaart van 1991 is te zien dat de oprijlaan recent nog langer was. Toen liep deze 'oprijlaan' langs de bosrand door tot aan de Bennekomseweg.
Route:

 • Neem het zandpad in zuidelijke richting langs de rand van het weiland.
 • Loop door tot je bij het fietspad van de Bennekomseweg bent en kijk naar links.


Merkwaardige Boomvorm

#Merkwaardige Boomvorm
Soms is de geschiedenis van een boom aan de buitenzijde af te lezen. Zo hier dit wel heel bijzondere exemplaar waar de top uit is verdwenen, meer dan 15 jaar geleden. De onderste takken zijn tot grote kromme armen uitgegroeid. Door het regeneratievermogen van de boom is er een nieuwe top gevormd. Ondanks de nieuwe top blijft de schade van lang geleden zichtbaar.
Route:

 • Steek de asfaltweg (Bennekomseweg) over en sla links af het fietspad parallel aan de weg op.
 • Loop door tot het parallelfietspad overgaat in een parallelweg en er rechts een paadje het bos uitkomt.


Oude en nieuwe wegenaanleg

#Oude en nieuwe wegenaanleg
Vanaf dit punt is het verschil tussen de oude en de nieuwe visie op de aanleg van provinciale wegen te zien. De oude provinciale weg ligt direct voor het Everwijnsgoed langs. Deze was aan weerszijden beplant met eiken. Waar de oude weg overgaat in het huidige fietspad is te zien dat deze weg een bochtig traject had. De nieuwe provinciale weg is rechtgetrokken en ligt op een dijklichaam in het beekdal. Vanwege de verkeersveiligheid zijn er geen bomen aangeplant. Aan de overzijde van de weg is nog steeds zichtbaar waar het zand voor het dijklichaam werd weggehaald.
Route:

 • Volg de oude weg tot voor het Everwijnsgoed (boerderij).


Het Everwijnsgoed

#Het Everwijnsgoed
Op alle zondagmiddagen in het zomerseizoen is er life-muziek, zijn er exposities en worden er workshops georganiseerd. Ook kun je onder leiding van een natuurgids het Renkums Beekdal bezoeken.
Op de plek van het Everwijnsgoed staat al sinds 1627 een boerderij. De huidige boerderij "Everwijnsgoed" werd in 1805 gebouwd door Jhr. Munter. De oorspronkelijke Betuwse T boerderij werd later uitgebreid met twee schuren; een staaltje van landelijke bouwkunst met goed uitgevoerd metselwerk en ellipsvormige bogen boven de deuren. Door jarenlange leegstand raakte de boerderij in verval.
Vanaf 31 december 1997 werd de boerderij eigendom van de Stichting Monument Everwijnsgoed. De boerderij is een rijksmonument.
Route:

 • Loop door tot de asfaltweg over een bruggetje over de beek gaat en je het pad langs de beek kruist.


Brug over de beek

#Brug over de beek
Hoe klein de waterlopen ook zijn, als je erover wilt, is een brug handig, anders kom je vast te zitten in de modder. Tot in de oorlog was er een gemetselde brug over deze bovenloop. Om de transporten van de Duitsers te verhinderen, heeft het verzet de brug vernietigd.
Na de oorlog is de overgang provisorische hersteld met een rioolbuis. Het Genootschap Redichem heeft zich in 2004 ervoor ingezet dat het bruggenhoofd weer in oude staat werd opgemetseld. Zo is de oorlogsschade hersteld.
Route:

 • Neem het pad langs de beek in zuidelijke richting. (Dit is met de beek aan je rechter hand.)
 • Loop door tot er een paadje van links komt.


Leven in de Beek

#Leven in de Beek
Nu de waterlopen van de drie beken die naast elkaar lopen, hersteld zijn, stroomt er in alle drie koel en helder water. Door deze herstelmaatregelen hebben de kleine beekvisjes als stekelbaarsjes een goede biotoop gekregen om te leven. Ook watersalamanders zie je hier soms wegschieten. Daar waar de stroming niet zo sterk is, vind je in de zomer schaatsenrijders, die op het wateroppervlak lopen op jacht naar kleine beestjes en watertorren
Route:

 • Neem het paadje langs de beek in zuidelijke richting. (Dit is met de beek aan je rechter hand).
 • Houd op de Y-splitsing links aan (het beukenbos in).
 • Loop verder tot een grote kei aan je rechter hand.


Vriendschapssteen

#Vriendschapssteen
Het gedicht over vriendschap is beschreven in een wandelboekje van Nijhoff uit 1824: 'Wandelingen in een gedeelte van Gelderland'. Nijhoff trof het aan op een gedenknaald met een 'antieke lijkbus' (een urn) in het vriendschapsbosje. Het gedicht is van Jeronimo de Bosch.
Dank zij een gift van de Lionsclub kun je nu van deze replica genieten.
Jonkheer Munter liet in 1820 het herenhuis De Keijenberg bouwen. Door de Renkummers ook wel het kasteel genoemd. Het landgoed noemt hij voortaan De Beken. Ten noorden van boerderij De Beken heeft hij het zoals Nijhoff beschrijft "bevallig slingerbosje" of vriendschapsbosje laten aanleggen uit liefde voor zijn zus Margaretha Johanna. Voor haar was ook de steen met het gedicht.
Route:

 • Loop verder tot je natuurinformatiecentrum De Beken aan je rechter hand ziet liggen.


Natuurinformatiecentrum De Beken

#Natuurinformatiecentrum De Beken
Staatsbosbeheer heet je welkom in Natuurinformatiecentrum De Beken te Renkum. Je komt er meer te weten over het Renkums Beekdal en de ecologische hoofdstructuur. Ook zijn er het jaar door wisselende tentoonstellingen. Van hieruit starten wandelingen met de Boswachter, waarin je ook eens kunt kennismaken met de fauna van dit gebied en de onverwachte ontmoetingen onderweg. De boswachter kan veel vragen beantwoorden vanuit haar grote praktische veld kennis en jarenlange ervaring.
De Beken is een - voormalige - boerderij. Op deze plek staaT al een boerderij sinds de 17e eeuw, er wordt hier dus al lange tijd geboerd.
Dit voorjaar zijn er vrijwilligers nodig voor de aanleg en het onderhoud van nieuwe kruidentuin voor bezoekers en de schooljeugd. Stekken van kruiden zijn welkom.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl